pühapäev, 25. jaanuar 2009

Astuda samme rahulikult: milline on tasakaalukas elu?


Emotsioon oli täna 0-is. Tänane õppetükk ja kogemus on ilmselt see, et ei maksa liigselt tormata, kui vaim pole tegelikult valmis. St, muidu võib tulla tagasilööke. Ja elust kaob võlu täitsa ära (kui need pole nüüd pesuehtsad vabandused).
Tundub, et kui asja emotsiooniga võtta ja mitte olla selle sisse veel kasvanud, võib tekkida masendus :) Ja trots ja protest jne :) Ja võib tekkida tunne, et elan omas pallis ja maailmas.

Proovisin täna hommikul lihtsalt paastuda ja tekkis masekas :) Siis võtsin lusika mett ja meel läks paremaks ja siis sõin ära greibi ja läks veel paremaks. Aga ikkagi, miks ma endaga nii teen? Või

St, et võtan rahulikult. Ei hakka kohe päris "valgustoidule" üle minema :)) Kuigi ka neid näiteid on maailmas, ja isegi läänemaailmas. Vt nt: http://www.jasmuheen.com/


Ja tean, et Amma (naine, kes on kallistanud üle 26 miljoni inimese maailmas. Vt: www.amritapuri.org) sööb ka ainult päevas natuke oma pühendunute rõõmuks magusat putru ja joob natuke kookosmahla. Aga tema toitumissedelist on igal juhul olulisem see, Kes Ta on. Kes on korra tema kallistust kogenud, see ei kahetse :)

Jagan ka vahepeal laekunud infot: Andres hea inimene muudkui saadab häid asju: suur suur aitäh! :) Ja kel on veel jagada ja infot saata, saatke kindlasti!

Lugege: http://www.lilleoru.ee/documents/6.ptk_toitumine.doc
Seal on kirjas siis palju toidu kombineerimisest ja üldse tasakaalukast eluviisist ja sellest, kuidas oma elu elada hästi!

Veel üks hea toitumisalane sait on: http://www.jasmuheen.com/

Ja valge suhkru kohta soovitati ka lugeda aadressilt: http://anahata.imelaps.ee/suhkur/c.html

Ja lisaks veel üks kiire copy-paste: teemal Stevia. Ehk siis suhkru parim aseaine. Oh jess! :)
Kuidas ma selle unustasin :) Juba eelmisel nädalal proovisime omale poodi seda tellida. Ja nüüd olen ise see, kes seda vajab. Homme kohe esimese asjana võtan selle Stevia ette :) Ja mäletan, et sõbranna Kaja keemikuna üllitas sõbrer Ragnarile ka aluselise kakaolahuse. St, et asi pole üldse nii lootusetu, kui näib :)

Aga mina lähen nüüd esinema, Toivo sünnipäevale harm
Ja Ehk saab magusafännina ka tervislikult elada:

Lugege:

S U H K R U P A R I M L O O D U S L I K A S E A I N E
Stevia

Steviat on lihtne kasvatada. Ta on imeline maitsestaja, tal on raviomadusedja ta on vähese kalorsusega. Steviaga on hea küpsetada/keeta ja temapõllumajanduslik väärtus on suur. Steviat kasutatakse laialdaseltLõuna-Ameerikas ja Aasias. Miks pole stevia igapäevane sõna ülejäänudmaailmas? Stevia rebaudiana bertoni on taim, mis pärineb Paraguayst. Tedatuntakse ka meetaime või meelehe nime all ning sarnaseid nimevariatsiooneon tal veelgi. Kui steviat kasvatatakse loomulikul teel viljakas pinnases,kasvab küps taim umbes 65 cm laiuseks ja 180 cm kõrguseks. Ajalugu näitab,et selle taime lehti on kasutanud sadu aastaid Guarani indiaanlased, keskutsusid seda taime caá-êhê'ks. Põhiliselt kasutati tedamagustajana tees, mida tuntakse maté nime all. Teda kasutatimeditsiinilisel otstarbel, aga ka suupistena. Stevia lehte peetakse 150­300korda magusamaks kui rafineeritud suhkrut.
1800. aastate lõpus oli M. S. Bertoni esimene, kes dokumenteeris stevia.1931. aastal eraldasid prantsuse keemikud taimest steviosiidi, mis oli vägamagus ja samal ajal kristalne. Stevia taime kaaluti magustajana kasutussevõtta sellal, kui Inglismaa oli Teise Maailmasõja päevil toidupuuduses.Kuid see huvi kustus, kui suhkur taas välja ilmus. Sellest ajast on steviatpalju kasutatud küll Aasia ja Lõuna-Ameerika maades, kuid USA, Kanada,Austraalia ja Euroopa pole steviat magustajana kasutusele võtnud. Nadvalivad suhkru (peedist või roost) või aspartaami- põhiste ja teistekunstlike magustajate vahel. On rohkem kui 150 eri liiki steviat, kuidmagus on ainsana stevia rebaudiana bertoni. Stevia lehest pärinevadsüsivesikutel põhinevad ühendid on võimalik eraldada glükosiidiks, midatäpsemalt nimetatakse steviosiidiks. [Stevioside is a glycoside of thediterpene derivative steviol] ja see on taime loomulik komponent.Steviosiid on väga magus ja seda on lehtedes kuni 13%. Lisaks sellele ontaimes veel kahte magusat ainet: [rebaudiosides] ja [dulcosides].

Stevia turvaline minevik

Paljudel toiduainetel pole vaja olnud läbida GRAS-staatuse saamiseprotsessi. Ajaloo kestel on eeldatud, et see on turvaline inimestele.Stevia entusiastid on püüdnud seda argumenti esitada FDA- le, kuid ilmaeduta. Stevia.net taotleb, et Celestial Seasonings võiks kasutada steviat,sest taimel on ilma halbade kõrvalmõjudeta pikk tarbimise ajalugu. Enamgi,1991 Import Alert teavitab stevia kasutusest läbi ajaloo ja annab talleGRAS-staatuse. Ameerika taimsete toodete assotsiatsioon peab steviattoiduks, kuna sellel taimel on pikk ajalugu toiduna ja seega peaks ta kakuuluma turvaliste toiduainete kategooriasse. Sunrider Corporation on 1995.aastal teatanud, et stevia on vana toiduaine, kuna see on toiduainete seasolnud enne DSHEA-d (1994). Kuid Sunrideri selline lähenemine on muutunudproblemaatiliseks, sest 1984 on ta alla kirjutanud määrusele mitte steviatmüüa: "Sunrider on otsustanud, et see pole äriliselt piisavalt ettenägelikerapooletuks konkurentsiks [it was not financially prudent to judiciallycontest this matter]."

Stevia positiivne mõju tervisele

Uuringud on näidanud mõningaid stevia positiivseid külgi ja meditsiinilisikasutusvõimalusi. Illinoisi ülikoolis avaldatud materjal aastast 1992"College of Dentistry" leidis, et steviosiid ei ole kantserogeenne,vaatamata sellele, et on intensiivne looduslik magustaja. Jaapanlasteuuring aastal 2002 Nihoni ülikoolis avaldas, et steviosiid pidurdabpõletiku levikut hiirtel, kellel on nahavähk. Taiwani uuringud näitavadstevia kasutusvõimalusi vererõhu reguleerimisel. Taipei meditsiiniülikoolavaldas 2002. aastal rottide abil tehtud uurimuse, mis näitas, etsteviosiid alandab vererõhku. Teises Taipei meditsiiniülikooli uuringus,mis avaldati 2000, uuriti inimesi ja leiti, et "suuline steviosiidimanustamine on heakskiidetav ja efektiivne meetod, mida võib pidadaalternatiivseks või täiendavaks teraapiaks ülipinges [hypertension]olevatele inimestele."
Kahes hilisemas taanlase Jeppeseni jt uuringus Aarhusi ülikooli haiglasTaanis on märgitud, et pärast loomkatseid hiirtel ja rottidel on leitud, etsteviosiidil on potentsiaali tüüp-2-diabeedi ravis. Loodusterapeudid onkasutanud steviat mitmeid aastaid, et reguleerida veresuhkru taset. 28.juunil 2002 teatab Austraalia rahvuslik ringhääling ABC(http://www.abc.net.au), et steviosiidi võib kasutada tilkadena einejuurde, et hoida vere glükoosi tase "normi lähedal". Stevia kasutajad onmärganud külmetuste ja palavikuhaiguste vähenemist. See taim võib aidata kakaalus maha võtta, vähendades isu, samuti aitab see vähendada tubaka jaalkoholi iha [cravings]. Stevia leht sisaldab samuti mitmesuguseidvitamiine ja mineraale, kaasa arvatud vitamiinid A ja C, tsink, [rutin],magneesium ja raud.

Steviat on kasutatud Lõuna-Ameerikas aastaid diabeedi raviks ningsoovitatud seda inimestele, et vabastada nad insuliinisüstimisest. Seda onkasutatud kohalikult nahavähi vastu ja [candidiasis] raviks. Healthfree.comveebileht möönab stevia kasutust naha hoolduseks. Seda võib kasutada nahaparema väljanägemise nimel ja akne raviks, samuti teiste nahakahjustuste ja-häirete puhul, kaasa arvatud dermatiit, ekseem ja seborröa [seborrhoea].Veebileht väidab veel, et stevia võib aidata tervendada sisselõikeid jakriimustusi, kusjuures kiiresti ja ilma armistumiseta.

Brian Morley on biokeemia taustaga loodusterapeut. Ta töötab Brisbane'is,Austraalias. Morley kasutab steviat patsientidel, sest "see aitab maksalkontrollida veresuhkru taset". Ta lisab, et rafineeritud suhkur mõjubmaksale negatiivselt ja võib põhjustada pidevat väsimust ningimmuunsüsteemi puudulikkuse sündroomi. Koos mustikaga võib stevia vähendadasuhkrunälga. Morley kasutab steviat "nektari" kujul, mis onvaakumdestilleeritud, lämmastikkuivatatud ja kristalliseeritud, et mittekahjustada selle aine toimet.

Stevia kasutus toiduvalmistamises.
Steviosiid on sobilik kokkamiseks [cooking], sest see ei lagune kuumuseganagu kunstlikud magustajad, nt aspartaam. Ta ei sobi sellistekondiitritoodete jaoks nagu pehmed pumatikompvekid või glasuur [icing],sest selle mass on väike. Jaapanis kasutatakse steviat sojakastme,marinaadi ja limonaadide magustamiseks. Brasiilias oleks peaaegu tekkinudkohtuasi 1988. aastal, kui terviseminister tuli välja ideega, etdieetjookide magustamiseks tohib kasutada ainult steviat. Kuid Earth IslandJournal'i järgi seisis Suur Äri sellele vastu (Northern Winter 1997-98issue). Nähtavasti olla Monsanto teinud suuri investeeringuid NutraSweettehasesse São Paulos. Lepiti kokku, et tootjad hakkavad uurima, kuidassaaks steviat kasutusele võtta. Pärast seda pole steviast enam midagikuuldud.Stevia potentsiaal põllumajanduses ja tervishoius.

Üks stevia eeliseid on see, et see taim kasvab peaaegu igal pool. Temaloomulikud kasvutingimused on subtroopilised, kuid on teateid ka temakasvatamisest põhja pool, St Peterburis (60°N). Taim kasvab samuti hästitroopilistel aladel. Stevia istikuid saab osta istandustest. Taimel on veellisaks teatud putukavastased omadused; näiteks lehetäid hoiavad temasteemale. Agriculture and Agri- Food Canada märgib, et "stevia pakub uutvõimalust uurijatele ja farmeritele", kuid on vaja rohkem infot, "etoptimeerida iga-aastast istikute tootmist Kanada jaoks."

Steviat võib kasutada uurimistööde kasuks: [production of remarkably highlevels of one class of secondary metabolite is of significant interest forchemists, biochemists and geneticists and may prove to be a foundation forthe production of new metabolites in the future]. Samuti on märgitudturvalisuse kaalutlustel stevia [teema] ümber, et "on selge vajadus edasiseeksperimenteerimise jaoks, [with respect to the metabolic fate of steviolglycosides]." Steviosiid pole Kanadas legaalne ja ainuke legaalne viis sedasaada on taim osta. Austraalias ja Uus-Meremaal võib Food StandardsAustralia New Zealand (FSANZ) organisatsiooni kohaselt müüa stevia lehtitoiduna. Kuid taime ekstraktid, nagu näiteks steviosiid, pole legaalsed.
Rural Industries Research and Development Corporation (RIRDC) on käimapandud Austraalia valitsuse poolt, "et töötada tihedalt koos Austraaliamaapiirkonna ettevõtetega ning toetada rahaliselt nende uuringute jaarengute vajadusi." Professor David Midmore ja Andrew Rank panid RIRDCjaoks 2002. aastal kokku raporti, mis räägib uutest võimalustest: "uusmaapiirkondade ettevõtlus ­ stevia ­ et asendada imporditud keemilisimagustajaid." Uuring oli osaliselt rahastatud RIRDC ja Central QueenslandUniversity poolt. Raport viitab Kanada uurijate leidudele, et 50 hektaritsteviat suudab toota magusainet, mis on ekvivalentne ühe miljoni dollarieest saadava suhkrukogusega. "Austraalias nõuaks see 240 hektaritsuhkruroogu, st magususe tootlikkus hektari kohta on suur." Märgitakse ka,et on vaja "arendada tootmise ja töötlemise kogemusi, mis tagakskasvatajatele rahalise sissetuleku" ja samas suudaks olla konkureerivkallite valmistoodetega.

Keskkonnatingimused on tööstuse jaoks samuti positiivsed ka kuivalkontinendil nagu Austraalia. Peamised tootjad saaksid kasu, sest põld pakub"suurema võimaluste mitmekesisuse ja sissetuleku kastmisvee megaliitrikohta". Putukad ei paista steviat armastavat. On mõni haigus, mis raportikohaselt "ei paista siiski olevat probleemiks", ja " kontrolli mõttesvõetakse mõnikord ette tõrje".

David Midmore ütleb, et Austraalia on stevia kasvatamiseks valmis. "Aeg onküps suuremahuliseks tootmiseks, eeldusel, et tootmispraktika on sobilik(näiteks, mehaaniline koristamine) ja et seda kasvatataks õigetes kohtades(ilmastiku mõttes)." Raporti järgi loodetakse, et "tarbija vajadusloodusliku magustaja järele eskaleerub", sest austraallased muutuvad rohkemterviseteadlikumaks ja kuna "diabeedi juhtude arv Austraalias ja mujal"kasvab. Samuti soovitatakse, et steviat võib turustada "koos suhkruga", ettoota väikese kalorsusega produkte. Igal juhul on teiste organisatsioonideväljund vajalik olemaks kindel, et "tootmispiirangud ja steviosiidiaktsepteerimine on lähitulevikus hallatav (2-3 aastat)." Praegu on avaldusFSANZ-i, et steviosiidi võiks kasutada magustajana ja professor Midmore'isõnade kohaselt ,,peaks otsus valmima lühikese ajaga". Võimalik takistusFSANZ-i aktsepteerimisel on sama mis JECFA-l: steviosiidi laguneminesteviooliks võib tekitada mürgiseid ja mutageenseid aineid. Igal juhulrõhutas David Midmore, et "sellist lagunemist pole inimese kehas tegelikultmärgatud".

Stevia magus tulevik
Stevial on olnud pikk minevik loodusliku magustajana ja meditsiinilise abiandjana. Ta on soojuskindel ja väikese kalorsusega [non-caloric] ja tedavõivad kasutada diabeetikud. Igal juhul on US FDA suhe taimega küsitav, kaon tekkinud küsimused steviosiidi ekstrakti turvalisuse suhtes. Samas polekunagi dokumenteeritud ega raporteeritud ühtegi tervisekahjustust, ka mitteAasias, kus taime kasutatakse magustajana väga palju. Steviat ootab suurtulevik nii põllumajanduses kui ka toitlustuses.

1 kommentaar:

  1. Kui kirjutad, siis ikka korralikult! Nii ebameeldiv oli vigadega pikka teksti lugeda.
    Aga sisu oli väga huvitav ja pani mõtlema ;)

    VastaKustuta